Resepi ini saya peroleh daripada ibu saya. Setiap kali berkesempatan saya akan memasak menu ini. Ayam masak merah ibu saya selalu menjadi perhatian.
2 cawan beras ( dibasuh dan ditoskan)
½ cawan minyak sapi
2 ulas bawang putih (dimayang)
½ cawan bawang merah (dimayang)
2 kuntum bunga lawang
½ cawan bawang merah (dimayang)
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
5 cm kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
2 ¼ cawan air
1 cawan sos tomato
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan goring bawang
2. Masukkan bunga lawang, cengkih, pelaga dan
kulit kayu manis.
3. Masukkan beras, air dan garam, biarkan mendidih
4. Bila hampir masak, gaulkan sos tomato dan
biarkan nasi masak.
AYAM MASAK MERAH (RESEPI IBU)
Bahan kisar*
*4 ulas Bawang putih
*3-4 biji Bawang Merah
*1-2 biji Bawang besar
*Serai 2 batang
*1 inci Halia
*1 inci Lengkuas
*Kunyit
*Lada kering
4 sekawan
Santan
Ayam
Garam dan gula secukupnya
Comments
Post a Comment