Assalamualaikum.. ini adalah resepi asal daripada blog lain.. resepi ini menjadi antara kegemaran saya untuk disediakan waktu sarapan pagi atau minum petang... Resepi ini membuang reja-reja roti, tetapi saya menggunakan sahaja reja-reja roti ini.. saya mencanai roti hinggga betul-betul mampat... Jejari ketam ini juga boleh ditukar dengan sosej tetapi sosej perlu direbus terlebih dahulu...
BAHAN-BAHANNYA :-)
10 batang jejari ketam
10 keping roti sandwich (sebarang jenama, mat guna
Gardenia)
Serbuk roti warna kuning secukupnya
2 putih telur
1 kuning telur
Sos kegemaran anda
CARA MEMBUATNYA :-)
1.
Roti dicanai sedikit, kemudian potong
ikut saiz panjang jejari ketam. Buat hingga siap. Simpan reja2 roti untuk
kegunaan kemudian. Ambil sekeping roti yang telah dicanai, letak sebatang
jejari ketam, sebelum tu sapu hujung roti dengan kuning telur yang bertindak
sebagai gam. Gulung kemas2 dan ketepikan. Buat kaedah sama untuk baki roti dan
jejari ketam.
2.
Pukul sedikit putih telur tadi. Ambil
satu roll jejari ketam, celop dalam putih telur dan golek2kan dalam serbuk roti
hingga rata. Buat hingga siap.
3.
Panaskan minyak untuk goreng terendam,
pastikan minyak tidak terlalu panas. Goreng roti tadi hingga keemasan,
balik2kan supaya serat masaknya. Angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan
bersama sos kegemaran anda..
Comments
Post a Comment