NASI MINYAK

Assalamualaikum wbt...
alhamdulillah pada cuti yang singkat lalu, saya berkesempatan mencuba resepi nasi minyak ini.. menu ini telah menaikkan selera ahli keluarga saya yang lain.. Alhamdulillah,, bahagia melihat mereka amat menikmati hidangan ini..

Beras basmathi 10 sukat
2 helai daun pandan (ikat)
2 batang serai (ketuk)
kismis
1 batang kuit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
5 bijii buah pelaga
Gula Melaka dan garam secukupnya
Pewarna oren
4 sb minyak sapi
5 sb minyak jagung
*4 biji bawang besar
*6 ulas bawang putih
*3 inci halia
*Dikisar

Cara membuatnya

1.   Basuh beras hingga bersih dan rendam selama 20 minit pastu tapis. Letakkan beras dalam rice cooker. Saya hanya menggunakan beras jenama biasa.
2.   Panaskan minyak. Tumis 4 sekawan, bahan kisar, daun pandan dan serai. Tumis sampai wangi.
3.   Masukkan air ikut sukatan beras beserta gula Melaka dan garam. Bila telah mendidih tuangkan kedalam beras. Masukkan kismis

4.   Apabila nasi telah masak, buat ,lubang banyak-banyak dan titikkan pewarna. Tutup dalam 10 minit pastu kacau menggunakan garpu untuk mengelakkan nasi hancur.

Comments