Assalamualaikum wbt...
alhamdulillah pada cuti yang singkat lalu, saya berkesempatan mencuba resepi nasi minyak ini.. menu ini telah menaikkan selera ahli keluarga saya yang lain.. Alhamdulillah,, bahagia melihat mereka amat menikmati hidangan ini..
alhamdulillah pada cuti yang singkat lalu, saya berkesempatan mencuba resepi nasi minyak ini.. menu ini telah menaikkan selera ahli keluarga saya yang lain.. Alhamdulillah,, bahagia melihat mereka amat menikmati hidangan ini..
Beras basmathi 10 sukat
2 helai daun pandan (ikat)
2 batang serai (ketuk)
kismis
kismis
1 batang kuit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
5 bijii buah pelaga
Gula Melaka dan garam secukupnya
Pewarna oren
4 sb minyak sapi
5 sb minyak jagung
*4 biji bawang besar
*6 ulas bawang putih
*3 inci halia
*Dikisar
Cara membuatnya
1.
Basuh beras hingga bersih dan rendam selama 20
minit pastu tapis. Letakkan beras dalam rice cooker. Saya hanya menggunakan beras jenama biasa.
2.
Panaskan minyak. Tumis 4 sekawan, bahan kisar,
daun pandan dan serai. Tumis sampai wangi.
3.
Masukkan air ikut sukatan beras beserta gula
Melaka dan garam. Bila telah mendidih tuangkan kedalam beras. Masukkan kismis
4.
Apabila nasi telah masak, buat ,lubang
banyak-banyak dan titikkan pewarna. Tutup dalam 10 minit pastu kacau
menggunakan garpu untuk mengelakkan nasi hancur.
Comments
Post a Comment